GÜNDEM
Giriş Tarihi : 10-10-2023 16:31

Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı açılıyor

Slow Food hareketinin önemli bir projesi olan ‘Yeryüzü Pazarı’ 14 Ekim Cumartesi günü Adana’da Atatürk Parkı’nda açılıyor.

Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı açılıyor

Uluslararası Slow Food hareketinin bir parçası olan Slow Food Adana Birliği  (Yavaş Gıda) herkes için iyi temiz ve adil gıdayı savunarak, 2 yıldır faaliyet verdiği Adana’da halkın mevsiminde temiz, yerel ve gerçek gıdaya ulaşacağı bir pazar kurmak için kolları sıvadı. Slow Food hareketinin önemli bir projesi olan ‘Yeryüzü Pazarı’ Adana’da açılıyor. Adana Yeryüzü Pazarı vatandaşların, Adana’nın temiz, doğal, yöresel ürünleriyle buluşmasına imkân sağlayacak.

 

Ülkemizde Foça, Şile, Tarsus, Kastamonu ve Muğla’dan sonra altıncı Yeryüzü Pazarı 14 Ekim 2023 Cumartesi günü Saat 11: 00 ‘da Adana Atatürk Parkı’nda açılışını yapacak. Slow Food Adana Kurucu Lideri Pırıl Bilici, Adana’nın yeni bir uluslararası marka kazandığına dikkat çekerek. Amaçlarının yerel üreticileri destekleyerek, Adana’nın ve bölgemizin uluslararası platformda tanınması olduğunu dile getirdi. Pırıl Bilici; “Türkiye’nin altıncı Yeryüzü Pazarı’nı Adana’da açıyoruz” dedi.

Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı açılıyor4

Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı Lideri Efsun Gürani, unutulmaya yüz tutmuş ürünlerin yaşatılması adına Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı’na Adanalıları ve şehre gelecek ziyaretçileri davet ettiklerini kaydetti. Gürani; “Adana halkının pazarımızı ziyaret edip alışveriş yapmasını istiyoruz. Açılışımıza Slow Food Yeryüzü Pazarlarının Koordinatörü Elena Sandrone, Slow Food Katılımcı Garanti Programı (PGS) Koordinatörü Silvia Rota katılacak. Solow Food Adana Yeryüzü Pazarı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Çiftçiler Birliği gibi paydaşlarıyla ve ortaklaşa desteğiyle kuruluyor. Tarım ve gıda alanında faaliyet gösteren kadın kooperatifleri ve üreticiler de bizleri destekliyor” diye konuştu.

Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı açılıyor1

Üreticilerle tüketiciler bir araya gelecek

 Efsun Gürani, herkes için iyi temiz ve adil gıdayı savunan Slow Food’un temelinde, yerli tohum kullanmak, yiyecekleri mevsiminde tüketmek, insan sağlığına zararlı kimyasal kullanımından kaçınmak gibi kuralların olduğunun altını çizdi. Gürani; “2 yıldır faaliyet verdiğimiz Slow Food Adana Birliği’nin 14 Ekim Cumartesi günü açılacak olan Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı iyi ve temiz tarım ürünlerinin ve bunlardan üretilen gıda ürünlerinin, doğrudan üreticiler ile tüketicileri bir araya getirecek pazar modelini oluşturduk” şeklinde konuştu.

Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı’nın diğer pazarlardan farklı olduğuna vurgu yapan Slow Food Adana Kurucu Lideri Pırıl Bilici, Yeryüzü Pazarı’nın sadece kendi ürettikleri ürünleri satan çiftçilerden oluşan uluslararası bir pazar ağı olduğunu dile getirdi. Bilici; “Adana Yeryüzü Pazarı’nın Lideri Efsun Gürani, 30 yıldır tohum biriktiren, doğal ve temiz sebze üreten Efsun Gürani çok güvendiğimiz bir lider, onun yöresel ve geleneksel üreticileri var. Ayrıca pazarda 30’dan fazla üretici yer alıyor. Nuh’un Ambarı ürünlerinden Adana şalgam suyu, Adana Topağı zeytin ve tatlı limon pazarda bulunan ürünler arasında. Yine atalık tohumdan üretilen ürünler, Tufanbeyli, Feke, Aladağ, Karaisalı ve diğer ilçelerin yöresel ürünleri sunulacak. Bunların içerisinde kimyasal yok. Temiz olduğu için insanlar hastalarına, çocuklarına özellikle tercih ediyor” ifadelerinde bulundu.

Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı açılıyor2

Amaçlarının Adana’nın ve bölgemizin uluslararası platformda tanınması olduğunu ifade eden Efsun Gürani, diğer en önemli amaçlarının ise eğitim olduğunu kaydetti. Gürani; “Ekolojik sohbet eğitimlerimiz çok önemli. Her genç grubumuz çok aktif, dünyanın yok olmasına karşı özellikle atıklardan komposto, çorba gibi çalışmaları var. Ayrıca çocuklarla birlikte atölyeler kurarak, zeytin kırma, turşu yapımı gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ürünlerin nasıl yapıldığını öğretiyoruz. Bir üreticimiz bizzat kovan ve giydikleri ürünleri temin ederek arı ve bal hakkında bilgiler verdi. İki gün süren eğitimlerin ardından çocuklar bilgi sahibi oldu. Hedefimiz farkındalık yaratarak, yerel ürünleri yaşatmak” diye konuştu. 

AdminAdmin